Läkarbesök

Hej hej!

Igår var jag hos läkaren för uppföljning. Besöket gick bra, hade inget som jag ville ta upp och läkaren hade inga synpunkter. Efter alla år som sjuk har jag blivit ett proffs på att gå till läkaren. Brukar skämtsamt kalla mig för drömpatienten eftersom jag lärt mig vad som är av relevans. Tyckte läkarbesök var jättejobbiga och hade svårt att uttrycka mina egna åsikter på ett faktamässigt plan när jag fick min sjukdom. Bara att diskutera min avföring med en främmande människa var hemskt, idag kan jag prata om lösa avföringar som att det vore det mest naturliga i världen. För det är ju faktiskt det, i alla fall för en person som har en tarmsjukdom ;)

 

Tror jag skrivet förut om hur viktigt det är att vara påläst och förbereda sig inför ett läkarbesök. Men här kommer mina bästa tips igen, att vara väl förberedd hjälper otroligt mycket och man glömmer inte ta upp något!

 

1. Skriv ned de symptom som du upplever att du har. T.ex. antal avföringar på en dag, antal blodiga avföringar, hur ofta du har smärta i magen, dålig hy, ledvärk, trötthet osv.

 

2. Summera de symptom som du lider mest av. Vad handikappar dig mest, är det lederna, tröttheten eller antal akuta toalettbesök?

 

3. Skäms inte! Det kan vara jobbigt att diskutera vissa symptom men det är viktigt att du ärlig för att få den bästa möjliga behandlingen. T,ex. får jag ofta svamp i underlivet när min Crohns är svajig, mindre kul att prata om, men också viktig att framföra.

 

4. Läs på och lär dig så mycket som möjligt om din sjukdom! Superviktigt! Hur fungerar sjukdomen i kroppen, varför får man skov och hur fungerar din eventuella medicinska behandling? Om du förstår detta kan du diskutera för och nackdelar med din behandling under läkarbesöket. Läkaren kommer att lägga större vikt vid dina åsikter om du har en allmän kunskap om sjukdomen.

 

5. Var nyfiken och be exempelvis om att få dina provsvar utskrivna eller hemskickade efter en provtagning. Nöj dig inte med ”dina prover låg inom normalvärderna”, titta på provsvaren själv och jämför med tidigare provtagningar. Googla vad provtagningsförkortningarna står för och få ett hum.

 

6. Viktigaste av allt => Att vara intresserad av sin sjukdom är att ta hand om sig själv!

 

Lycka till :) 


RSS 2.0