Ett tips till alla torrisar! ;)

Kom på att jag glömt tipsa om den bästa handkrämen! Min hud brukar bli jätte torr vid skov och under vintern, sen brukar mina nagelband "flisa" sig. Ni vet, huden spricker, flisar och blir röd längs nagelbandet.

Har provat alla möjliga handkrämer genom åren men ingen har fungerat riktigt bra. Sen i sommras testade jag att köpa Helosan salva för hade hört den skulle vara bra mot torra händer. Salvan är grym! Har du torra händer eller fötter, KÖP! :)

Bäst tycker jag Helosan Fotsalva är, använder den både på händer och fötter. 
Billig och dryg är den med, kostar ca 30kr för en 100g tub :) 
                  
                                              


Aaaaj!

Hej hej halllå.

Idag har jag börjat skolan igen, skönt att börja göra något men känner att det kommer bli tufft ett tag framöver. Har ställt in mig på det, tycker en jobbig period blir lättare då.
Magen är verkligen mycket bättre, men har fått så ont i kroppen igen! Det smärtar i leder och muskler och har fått jätte knutor i nacken! Verkligen stora, mitt ex var här igår och gjorde ett tappert försök att massera ut dem men det hände inte mycket. Han brukar vara gullig och massera mig när jag har ont, är lycklig att han finns kvar i mitt liv trots att det är över ett år sedan vi gjorde slut.
Tror jag skulle må bra av att gå till en sjukgymnast, men så ska man ta tag i det med... Är inte så förtjust i att ta värktabletter mot smärta heller, dels eftersom jag redan tar så mycket mediciner sen blir jag slö i huvudet.  Men frågan är vad som är bäst, att ha ont eller ta värktablett? Har smörjt på ipren gel nu, men tycker den är kass! Voltaren är bättre...
Tråkigt inlägg men livet är lite tungt för tillfället. 

                           
                               Superlöjligt men jag brukar använda barnpåster!
                                Tycker det är gulligt... :P 


Living on the edge?

Läste en artikel om att forskare har kunnat bevisa att ulcerös kolit har ett samband med stress, att sjukdomen kan förvärras. Alltid roligt när forskningen går framåt och går att bevisa! Personligen känns detta inget nytt för mig, att stress skulle påverka negativt. Tror alla sjukdomar förvärras av stress, eftersom stress är en stor påfrestning för kroppen. Därför tror jag att det är extra viktigt att vi med kroniska sjukdommar lär hos lyssna till vår kropp, prioriterar sömn och tänker på kosten. Sen är stress inte den främsta orsaken till skov men "Många bäckar små gör en stor å ".

Ibland är det lättare sagt än gjort att hitta en balans mellan krav och resurser men tror att man blir bättre och bättre ju mer man övar på det :)


Klicka på länk om du vill läsa artikeln.

http://www.doktorn.com/story.asp?storyID=2436



                                      
                                       


Tårar ger dig styrka

När man blir sjuk stannar hela ens värld upp och krymper ihop på nått sätt, den blir så liten... Man missar världen där utanför, den fortsätter i sin gamla vanliga takt och själv har man blivit dess åskådare.

Det är just under dessa tillfällen i mitt liv, när det är veckans största kraftansträngning gå ned och slänga soporna på gården som jag verkligen lärt känna mig själv. Har gråtit hjärtat ur mig när jag varit sängliggande i veckor och varit så fysiskt utmattad att jag knappt orkat kliva upp. Det är obeskrivligt frustrerande när möjligheten av att styra sitt eget liv rycks ifrån en, allt man kan göra är att försöka tänka positivt och "gilla läget" för att inte gå under totalt. Har man inte upplevt detta själv tror jag att det är väldigt svårt att förstå hur jobbigt det är. Men jag tror också att det är under sådana prövningar som man utvecklas som person och man får en enorm självinsikt och en tacksamhet till livet på ett helt annat sätt. 
Vissa människor glider igenom livet på en räkmacka och andra utsätts för svåra prövningar. Frågan är vem som uppskatttat livet mest, tror inte att det är personen på räkmackan...

Det är först när fått utstå smärta som man inser hur underbart livet är när man mår bra. 


                

Gottegris

Halloj!

Dagens status är "ok", tyvärr fortfarande för sjuk för att gå till skolan eller plugga men mår bättre nu än för en vecka sedan! Känns bra. Mitt mål är att börja skolan nästa måndag igen, tror jag hinner läka ihop tillräckligt tills dess. Har varit på bättre humör idag också och det är ett gott tecken på att det går åt rätt håll:)
Försökt peppa mig själv i det höstiga vädret och tänt massa ljus, lyssnat på musik, druckit te och bläddrat i tidningar.
Hittade en kvarglömd godispåse i mitt skåp, LYCKA! Är nog det enda som jag tycker är gott att äta vid skov, antar att det är sockret. Har alltid gillat godis men blev en riktig gottegris när jag fick Crohns, älskar iofs sånna nötblandningar som man kan köpa i påse men kan inte äta nötter under skov. Känns som nötterna river upp såren i tarmen eller nått, gör iaf väldigt ont.

Lyssnar just nu på blues, helt underbar musikform. Så kul att titta på gamla liveinspelningar, galet duktiga musiker och ännu galnare koreografier! Såg ett klipp "I got a women" med Ray Charles nu, gud vad jag skrattade när kvinnorna helt plötsligt dök upp med en fånig dans. Tiderna förändras!
Klicka på länken nedan om du vill se eller lyssna :)

http://www.youtube.com/watch?v=b0J1XJhTa7M&feature=related


Mina bästa tips :)

Hej hopp!

Idag vaknade jag med supersvullen mage, ser ut som det bor någon mer än bara tarmar därinne. Har knappt varit utomhus på över en vecka nu... Funderar på att ta en väldigt lugn och kort promenad om en stund. I NEED FRESH AIR!

Brukar få en del frågor kring hur man ska gå till väga om man är missnöjd med sin läkare, vården etc. Jag är ingen expert på vad det är för regler som gäller för sånt, så mitt bästa tips är att ta kontaka med patientnämnden i ditt län. De har koll på regler och kan hjälpa till. 
Om man upplever att det är svårt att vara med och påverka sin läkares olika beslut så finns det lite tips som jag tycker fungerar.  

1. SÖK INFORMATIONEN
Ta reda på så mycket fakta som möjligt om din sjukdom, vad det är som händer i kroppen och hur den påverkas vid ett skov. Det finns massor av bra och seriösa sidor på internet som har en lite mer djupgående förklaringar.  I början kan det vara lite krångligt men se det som investering i dig själv, sjukdomen kommer du bära med dig livet ut.  

2. LÄR DIG HUR DINA MEDICINER FUNGERAR
Om tar mediciner sök fakta så du får en klarare bild av hur och på vilket sätt de ger effekt.

3. BÖRJA TA TILL VANA ATT ANTECKNA
Skaffa ett anteckningsblock där du skriver ned vilka datum du varit i kontakt med vården och lite kortfattat vad det gällde. Skriv ned om du blir sämre en period och vad du får för symptom. Det är väldigt lätt att glömma detta, men ger bra resultat då du kan gå tillbaka och få exakta datum.

Hm... Kommer nog inte på så mycket mer nu... Har antagligen glömmt något :P. Hoppas det är någon som har andvändning för dem :)
Vet inte om min mejl adress syns på bloggen men den är iaf:
misscrohn@hotmail.com

Tjaoo :)



                                  

Kom igen kroppen, you can do it!

Snälla kroppen läk, kurera, återställ och tillfriskna snabbt! Idag har jag en sån där konstig form av tristess... Hela dagen har jag längtat efter att umgås med vänner, ta en promenad, en fika, gå till skolan och andra vardagliga händelser, samtidigt som jag är alldeles för utmattad för att orka göra något alls.
Känns i alla fall som skovet går åt rätt håll nu, hoppas det håller i sig. Mina tidigare skov har alltid varit så långvariga så är väldigt förvånad över att det redan känns som om det har vänt. Min ledvärk förbättrades också väldigt mycket efter remicaden, helt otroligt hur bra effekt den medicinen har på mig. 

Hade så tråkigt på sjukhuset att jag köpte två tia lotter, köper aldrig lotter annars men tänkte:  
"Nu när jag mår dåligt kanske ödet barmhärtigar sig över mig och ger mig en liten vinst"
Glömde sedan av att jag köpte lotterna och hittade dem idag, lycklig skrapade jag den gula stjärnan i mitten med stor entusiasm. Tror ni att jag vann något? NEJ! Men fick i alla fall en minuts spänning där ;) 

                 
                                            Grattis till svenska staten :)         

Super trött i ögat nu... Gooonatt :) Zzzzzzz              


Kommit hem från sjukhuset nu :)

Ahhhh! Det är få gånger man uppskattar sin egen säng så mycket som när man precis kommit hem från en sjukhusvistelse :). Glad att jag inte behövde stanna längre!

Gjorde koloskopi och det visade sig att jag hade ett skov, visste iof redan det men läkarna måste ju alltid faställa. Hoppas det kommer en ny teknik snart, så man slipper den vidriga underskökningen i framtiden. Tycker den är hemsk. Annars hände det inte så mycket på sjukhuset, tarmvila och fick "extra" remicade. Ska vila hemma nu och hoppas skovet lägger sig.
Känner mig lite fantasilös idag och vet inte riktigt vad jag ska skriva :P Kanske att toaletten är min bästa vän för tillfället. Tur jag inte lever på artonhundratalet, inget papper, ingen toalett. Bara lite mossa och en förfrusen stjärt.

Natti Natti :)

Orättvisa!

Det irriterar mig att samhället styrs på ett sätt som får det att framstå som om sjuka människor inte kämpar tillräckligt och därför måste ifrågasättas på varje punkt.
Jag vill inte glida runt på en räckmacka och känna att jag "lever" på andra, det är inte min vision. Jag kommer alltid få kämpa mycket mer än en frisk person, och det inget som gör mig bitter. Det som gör mig ledsen är att jag ofta får mer ris än ros när vänder ut och in på mig själv för att försöka klara av vardagen.

Vilka har kommit på den briljanta regeln om att en person inte får vara en del sjukskriven och samtidigt få CSN för den tid som personen studerar?
Varför kan en studerande inte få återgå till sina studer efter sjukdom som en person som arbetar? Det vill säga i takt med personens tillfrisknande. Reglen får studenten att framstå som en viss typ av människa vars tillfriskningsperiod går från 100 procent sjuk till 100 procent frisk på en dag. TROLIGT!

   
                                                                  


Buh :(

...Vet att jag borde vara glad och tacksam för att just jag föddes i ett land som erbjuder sjukvård... Men just precis nu känns det inte så... Ibland är det så svårt att se det positiva, när det negativa tar all fokus och energi... Plötsligt inser man att sjudomen åter har fått övertaget om ens liv och hela vardagen går ut på att "tillfredställa" den på bästa sätt. Ibland är det bara så svårt att gilla läget...
Ska packa lite saker sedan åka till sjukhuset, blir inlagd idag.


Crohns krångel iiiiigeeeen

Hej hopp!

Trodde min Crohns skulle hålla sig lugn ett längre tag, men så blev det inte riktigt... Jag brukar alltid bli sämre när årstiderna växlar men trodde inte det skulle bli så i höst.

Haft problem med sjukdomen några veckor nu och känner mig sådär trött och less på skiten. Helt otroligt att man glömmer av hur jobbigt det är att vara dåligt så fort man blir bättre. Måste vara en överlevnasinstikt eller nått, att man glömmer hur jobbigt och ont något gör.

Tagit det lugnt och vilat mig mycket den sista veckan och tagit extra medicin, skönt att känna att den ger effekt i alla fall :). Hoppas vara på banan snart igen. Får dricka massor av te, mysa inomhus med ljus och försöka fokusera så mycket som möjligt på pluggandet.

Man får peppa sig själv genom att tänka " Det blir bättre, det blir det alltid" :)

Puss och kram på er

RSS 2.0