Våga vara ärlig!

Har alltid haft svårt att berätta om min sjukdom för andra människor. En stor anledning är säkert att jag inte vill se mig själv som sjuk. Tror detta är ganska vanligt, särskilt bland yngre. Man vill vara odödlig som alla andra verkar vara.

En annan anledning är att jag tycker det är pinsamt/skämmigt att berätta om sjukdomen. Toalett vanorna känns privata på något sätt, iaf för mig. Visst, klart man kan välja att inte säga hela sanningen men då känns det onödigt att säga något alls. Eller? Och det är inte direkt smickrande att säga " Jo.. mina symtom när jag är dålig är att jag sprutbajsar ca 20-30 gånger per dag och då kommer det alltid blod, var och slem. Sedan blir jag finnig, får feber, ont i leder och blir helt isolerad. Ha ha jag har nog bajsat i alla konsistenser och former som finns! Så har du problem med magen fråga mig, jag är expert!"

Jag har till och med varit tillsammans med en kille under en sommar, då hade jag ett skov utan att berätta. Han måste såklart fattat att min mage inte var ok, han märkte nog att det var känsligt så frågade inte om det.

Bestämde för något år sedan att jag skulle våga vara mer ärlig om hur jobbigt det faktiskt kan vara att ha Crohns, och berätta det för vänner och familj. Liksom ge dom en chans att förstå mig. Dom kan ju inte veta varför jag är grinig och trött, om jag inte berättar att det beror på att jag har ont i magen.

Så en bit i min "självterapi" är att skriva av mig här. Tankarna faller på plats när jag måste formulera dem text.


Kommentarer
Postat av: Christian

Tjena, har bara ögnat igenom lite på din blogg..

Jag har inte fått en fast diagnos än (tror jag) tycker dom bara säger att det mest troligen är Crohns jag fått.. Fått massa mediciner mot det i alla fall..

Men för att åter gå, du verkar ha lite mer koll än mig och jag har läst på nätet om folk och deras skov.. men hur vet man egentligen när man har det? Jag mår bättre av medicinerna känns det som, men ändå kan jag på kvällarna ligga hemma med ont i magen och känna hur det bubblar.. Nu har jag fått en 8a veckor dos eftersom jag har en inflammation nu som de upptäckt.. Är det vanligt att man får ont i magen fast man trycker i sig massa kortison och grejer? Eller är det så att grejerna inte funkar? tycker att 8 tabletter varje morgon borde hjälpa lite? Jag har massa frågor egentligen, men ingen i min närhet som kan svara eftersom jag verkar vara först i familjen (jippie).. Kanske har jag lite tur med dig? =)

2010-06-15 @ 23:19:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0