Fråga

Postat av: Christian

Tjena, har bara ögnat igenom lite på din blogg..
Jag har inte fått en fast diagnos än (tror jag) tycker dom bara säger att det mest troligen är Crohns jag fått.. Fått massa mediciner mot det i alla fall..
Men för att åter gå, du verkar ha lite mer koll än mig och jag har läst på nätet om folk och deras skov.. men hur vet man egentligen när man har det? Jag mår bättre av medicinerna känns det som, men ändå kan jag på kvällarna ligga hemma med ont i magen och känna hur det bubblar.. Nu har jag fått en 8a veckor dos eftersom jag har en inflammation nu som de upptäckt.. Är det vanligt att man får ont i magen fast man trycker i sig massa kortison och grejer? Eller är det så att grejerna inte funkar? tycker att 8 tabletter varje morgon borde hjälpa lite? Jag har massa frågor egentligen, men ingen i min närhet som kan svara eftersom jag verkar vara först i familjen (jippie).. Kanske har jag lite tur med dig? =)

2010-06-15 @ 23:19:48
Hej Christian!

Klart jag kan försöka svara på dina frågar, men man ska nog komma ihåg att jag inte är en läkare;)

Ett skov innebär att sjukdomen kommer i en aktiv fas. Crohns är en kronisk sjukdom, vilket innebär att man aldrig kan bli friskförklarad från den. Den finns hela tiden i kroppen, och när man inte märker av den, kan man säga att den "vilar". För att få sjukdommen mindre aktiv och hamna i vilo läge tar man mediciner. En del har turen att ha en mildare form av Crohns och behöver bara äta kortsion när sjukdommen är aktiv ( skov) andra måste äta mediciner jämt för att kunna fungera.

Tyvärr är det nog så att de flesta med Crohns har mkt ont i magen, både under skov och i lugnare faser... Det är en del av sjukdommen som man får lära sig leva med. Dock tycker jag inte man acceptera att gå runt med så kraftiga magsmärtor att de handikappar hela ens liv. Kortisonet i säg tror jag inte ger magsmärtor, utan det är nog sjukdommen. 

Tycker du ska försöka få tid till en läkare där du får chansen att ställa de frågor du har. Det har du rätt till! Ett tips är att skriva ned frågorna innan, annars är det lätt att tappa bort sig.

Kom ihåg att stå på dig och inga frågor är fel, även om det ibland kan kännas pinsamt.

Hoppas du blir bättre snart:)


Kommentarer
Postat av: Christian

Hej igen! Tack för svaren :) Ska komma ihåg det där om att skriva upp frågor som kanske är mer läkar-orienterade..

Jag kom på lite annat som kanske är lättare för dig att svara.. som till exempel, när vet du att det är dags att åka in till akuten? har du jätteont då eller till vilken grad har du ont?

Jag har läst lite om att folk byter matvanor också, snackar med en dietist eller något sådant, nu vet jag inte om du bor i sthlm men om du gör det, har du varit hos någon och kan rekommendera någon eller liknande? :) Tack igen och på förhand! Mvh C :)

2010-06-23 @ 09:15:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0