Vad är Crohn?

Crohns sjukdom är en kronisk inflammation (d.v.s  sjukdommen går inte att bota, bara lindra med olika mediciner)  som kan påverka hela mag-tarmkanalen, vanligtvis är det nedre delen av tunntarmen och tjocktarmen som blir inflammerad.

Crohns är ungefär lika vanlig bland kvinnor som bland män. Oftast blir man sjuk första gången när man är mellan 18 och 30 år.

Vad som orsakar sjukdommen är ännu okänt men forskarna tror att det är en rad olika faktorer som utlöser sjukdommen. Inflammationen startar med att kroppens immunförsvar aktiveras och påverkar slemhinnan i tarmen som får djupa sår.

Vanliga symtom är: Magsmärtor, diarré, trötthet, blod i avföringen, lätt feber, viktnedgång, lågt blodvärde.

Behandlingen varierar beroende på var hur svår inflammationen är och hur mycket av tarmen som är inflammerad. Vanligast är kortison behandling. Vid mer aktiv Crohn är Imurel/ Azatioprion vanligt läkemedel,  är det ej tillräckligt medicinerar man med TNF-hämnare ( Remicade). Vid akuta skov kan även en del av den sjuka tarmen opereras bort.

Beroende på hur aktiv inflammation är hos en person har medicinerar man därefter. Alltså mkt individuellt. Vissa medicinerar bara under skov, andra måste alltid medicinera för att inte inflammationen ska bryta ut.


Kommentarer
Postat av: Anna-Kajsa

Hej. Hur mår du?

Hittade din blogg genom att jag sökte på google på crohns sjukdom.Jag är en 16 årig tjej som har haft sjukdomen i 5-6 år. Känner igen mig mycket i många av dina inlägg. Jag har just börjat med remicade och behandlingen två gånger. För ett år sedan så opererades jag. Har du blivit opererad?Skönt att veta att jag inte är ensam i värden med den här sjukdomen,Styrkekramar Anna-Kajsa2011-03-03 @ 13:37:39
URL: http://akoo.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0