Vad är Crohn?

Crohns sjukdom är en kronisk inflammation (d.v.s  sjukdommen går inte att bota, bara lindra med olika mediciner)  som kan påverka hela mag-tarmkanalen, vanligtvis är det nedre delen av tunntarmen och tjocktarmen som blir inflammerad.

Crohns är ungefär lika vanlig bland kvinnor som bland män. Oftast blir man sjuk första gången när man är mellan 18 och 30 år.

Vad som orsakar sjukdommen är ännu okänt men forskarna tror att det är en rad olika faktorer som utlöser sjukdommen. Inflammationen startar med att kroppens immunförsvar aktiveras och påverkar slemhinnan i tarmen som får djupa sår.

Vanliga symtom är: Magsmärtor, diarré, trötthet, blod i avföringen, lätt feber, viktnedgång, lågt blodvärde.

Behandlingen varierar beroende på var hur svår inflammationen är och hur mycket av tarmen som är inflammerad. Vanligast är kortison behandling. Vid mer aktiv Crohn är Imurel/ Azatioprion vanligt läkemedel,  är det ej tillräckligt medicinerar man med TNF-hämnare ( Remicade). Vid akuta skov kan även en del av den sjuka tarmen opereras bort.

Beroende på hur aktiv inflammation är hos en person har medicinerar man därefter. Alltså mkt individuellt. Vissa medicinerar bara under skov, andra måste alltid medicinera för att inte inflammationen ska bryta ut.


Strida mot sjukvården!

Undrar om det är vanligt att patienter med Crohn eller Colit ofta känner att de måste strida för sina rättigheter inom sjukvården?

Läste en intressant artikel om att patienter med tarmsjukdommar ska/bör prioriteras bättre inom sjukvården eftersom sjukdommen och patientens allmäntillstånd förvärras kraftigt vid långa väntetider. 

Själv upplever jag ofta att resurserna är otillräckliga och att jag måste tjata för att skynda på ett beslut.

Vad tjänar sammhället på att sjukskriva mig i 3 veckor i väntan på att beslut ska tas om ny medicinering? I den väntan blir jag allt sjukare, och när beslut har tagits är jag så dåligt att det tar ytterligare 1 månad innan jag är arbetsför igen.

Om beslut hade tagits omgående, och jag fått min medicin hade jag varit arbetsför efter de 3 första veckorna. Desutom hade det slitit mindre på kroppen och psyket, vilket leder till en bättre hälsa på längre sikt.

domstol1


Min cykel har dålig karma:(

Min fina cykel (som jag typ älskar eftersom den rullar så bra) har fått punka 4 gånger på 1 månad:(

Idag köpte jag en ny cykelslang igen! Å när jag skulle gå och skruva bort fram hjulet ser jag till min fasa att att bak hjulet med fått punka.

Buuuhh.... Allt känns så jobbigt, när man är sjuk. Var är min buttler???


Sooool!

Åååå!!!!!!!! Det är super fint väder ute idag:)

Tänkte gå ut och sätta mig i solen och bli lite brun, har lyckan att bli lätt brun och inte bränna mig:). Ska försöka gå till skolan sen och göra ett prov som jag är försenad med i "Personlig utveckling", super bra kurs!

Hoppas ibd ringer mig idag med... Väntar på koloskopi under narkos, sedan troligtvis börja med Remicade. Så trött på att alltid behöva äta massor av olika kortison utöver imurelen för att inte få skov, och vem mår bra att vara fullproppad med kortison? Har fått mkt biverkningar av det, typ ångest, känner mig down och är superstressad inuti.  


Nu blir det iaf solen! Jiiihuuuuu

Mina symtom vid Crohns.

Det finns en hel massa olika symtom för Crohns sjukdom och det varierar lite från person till person men här är mina som jag alltid har, varje sig jag har ett skov eller inte:

Magont, illamående på morgonen, torr hy, lätt för att få karies (hål i tänderna), Ont i muskeler och leder, torr i näsan och (använder alltid nässpary som "smörjer") .

... Och vid skov:

Enorm trötthet, Magsmärtor, diareer, Blod i bajset( ja, kanske borde skriva avföringen), finnig hy, torrt hår, ( brukar tappa en massa med) Led och muskelsmärtor, hjärtklpappning om jag rör på mig, Grinig och lättstött (kanske inte är så konstigt iofs när man är sjuk), har en känsla av att jag har urinvägsinfektion och måste springa och kissa hela tiden. Feber och svettningar.

Kom nog inte på allt, kanske lika bra det:)


Högskoleprovet avklarat.....

Gick de bra???? Hmmmm I don't think soooo......

Men skit samma, första gången jag gjorde det idag. Är super stolt att jag pallra mig iväg när jag är så dålig i magen som jag är nu. Blev super nervös när prov vakten sa att man inte fick lämna salen för att t ex gå på toa mitt i ett block... Men som tur var klarade jag mig och fick springa i pauserna istället.

Nu ska jag hoppa i säng, ja bokstavligt talat;) Är super barnslig av mig så tycker de är roligt att hoppa ned i sängen när jag ska sova.Super tröttis....

Natti NattiHej Hopp!

Första inlägget! Yhee;)


Har behov att få skirva av mig! Kom då på den brilijanta ideen att skaffa mig en blogg:) Hahaha... Får se om jag blir en av alla som startar en blogg och slutar efter typ en vecka, eller om jag hänger mig kvar. Hoppas jag tycker det är roligt! Vore underbart att få, och dela lite tips med andra som är sjuka hur ni hanterar eran vardag. 


Prutt på er alla!


RSS 2.0